Agile Directing - Johda ketterästi

The law of Omertà - Omertàn laki

Share |

Thursday 9/25/14 time 7:46 PM


English summary

Kun tarkastelee filosofin silmin ihmisen toimia, mikään ei hämmästytä niin paljon kuin se, kuinka helposti pieni porukka pääsee hallitsemaan niin monia.

David Hume 

Edellisessä kirjoituksessani Korruptio ja verkostojen valta viittasin Vaasan yliopistossa tehtyyn tutkimukseen ongelmalliseksi koetusta Hyvä Veli-verkostosta. Tutkimuksessa esitettiin ratkaisuksi ilmiantojärjestelmä. Mietin, että olisikohan aika kehittää tämän lisäksi jotain uutta, vähän raflaavampaa ja kenties paremmin tähän maailmaan sopivaa?

Tyhjät käräytyslistat

Hyvä veli –verkoston 'modus operandi' on vastavuoroisuuden verkoston rakentaminen ja sitä kautta myös kiitollisuudenvelan synnyttäminen.

Vaikka olen hyvin läheltä päässyt seuraamaan hyvä veli-verkoston toimintaa monesta eri syystä, en aiemmin koskaan ajatellut asiaa sen pidemmälle enkä kyseenalaistanut olikohan nyt kysymyksessä korruptio vai ei. Olen ollut lähinnä huvittunut, kun asiat aina ”järjestyvät” kovin helposti ja tehokkaasti. En siis ole miettinyt kenenkähän kustannuksella tänään toimittiin. Paatunutko? Ei. Sanoisin, että minulla ei ole ollut kyse kunnianhimosta vailla myötätuntoa, vaan pikemminkin naiiviudesta ja hengen velttoudesta. Sitä elää huomaamattaan yllättävän unessa.

Vasta kun olen joutunut tutkimuksellisesti lähestymään ko. problematiikkaa, olen alkanut miettiä syy-seuraus suhteita syvemmin ja toiselta kantilta. Mutta rehellisesti, en vieläkään osaa sanoa, kuinka vakava rike pitäisi tapahtua, jotta erityisesti viitsisin ryhtyä ilmiantamaan ketään.

Monet muistavat varmaan myös viittauksen Martin Luther Kingiin, kun häneltä kysyttiin oliko pahojen amerikkalaisten syy, ettei mustien kansalaisoikeuksia saatu toteutumaan nopeammin. Martin Luther King vastasi, että syynä oli hyvien amerikkalaisten hiljaisuus. Hän sanoi, että oli iso joukko ihmisiä, jotka olisivat voineet vaikuttaa asioihin, mutta he valitsivat vaikenemisen.

Tyypillisesti ihmisille on saattanut kuitenkin muodostua vastavuoroisuutta ja kiitollisuudenvelkaa, joka pitää hyvin hiljaisena. Ihminen on myös äärettömän helposti ostettavissa ilman, että hän kokee edes olevansa moraaliton.

Olen todennäköisesti aiemminkin maininnut Marti & Fernandez’in tutkimuksen (2013), joka on mainio ’review’ vastustuksesta ja vallan väärinkäytön mahdollistavista rakenteista. Tutkimuskohteena on kirjallisuuskatsaus Holokaustista, mutta perus prinsiipit ovat pääosin sovellettavissa tämän päivän organisaatioihin ja liikemaailmaan. Tutkijat kannustavatkin soveltamaan heidän tutkimusta organisaatiohin.

Esimerkiksi vallan väärinkäyttäjien on ylettömän helppo saada ihmiset käyttäytymään haluamallaan tavalla tarjoamalla bonuksia, jotain extraa, luksusta, erityiskohtelua. (ks. myös Clegg 2006)

Tehokkain verkosto on mafia

Esimerkki erittäin tehokkaasti toimivasta verkostosta, jolla tosin on kyseenalainen maine, on mafia. Se on puumallin alla elävä 'rihmasto'.  Siellä on aina toki se 'il capo', jota kaikki pelkäävät.

“There are things that have to be done and you do them and you never talk about them. You don't try to justify them. They can't be justified. You just do them. Then you forget it.”

Mario Puzo, The Godfather

Italialainen tuttavani ehdotti kerran, että minun kannattaisi tulla Italiaan ja tutkia mafiaa. Siis koskien käsitteitä valta, vastustus ja verkosto. Häneltä löytyy kyllä tarpeelliset kontaktit. Oli sen verran yllättävä heitto, että päästin typerän kuiskauksen silmät pyöreinä: ”Täh? Ai, että niin kuin empiirisesti vai?”

Kiitin lopulta kohteliaasti ja sanoin, että taidan jättää väliin. Katson mielelläni Kummisedät ihan leffoina ja luen Omertan lait kirjana. Kaikki kyllä älyttömän hyviä, mutta se on aivan eri asia.

Tästä kuitenkin lähti itämään ajatus eräästä mafiaan liittyvästä ilmiöstä, joka tulkitaan kovin ”romanttisena”, näin kun riittävän kaukaa asiaa tarkastelee. Käsite ”Omertà”.

Omertàn mukaan henkilön tuli vaieta esimerkiksi poliisikuulusteluissa, vaikka tietoa ja todisteita löytyy. Tämän vuoksi poliisin oli aiemmin lähes mahdoton viedä mafiarikoksia oikeuteen, koska sisilialaiset pitivät kiinni omertà-säännöstä. Sisilian murteella Omertà tarkoittaa muuten ”miehekkyyttä”. (Oih, wauh!)

Viikonloppulukemiseksi suosittelen ajan henkeen erinomaisesti sopivaa llkka Remeksen romaania Omertan liitto (2013), jossa mafian laskuun toimiva pankin työntekijä tekee tahallaan massiivisen johdannaistappion, joka syöksee italialaisen pankin vararikkoon. Mafia tietää, ettei EU voi päästää pankkia kaatumaan. Saksalainen radikaaliryhmä käynnistää operaation, jonka tarkoituksena on paljastaa EU:n ja kansainvälisten pankkien kytkökset. Lisäaineistoa Remes on muuten hakenut Sisiliasta.

Hyvä veli –verkoston kanssa mafialla on siis ainakin yksi yhteinen piirre – omertà. Toinen yhteneväiseltä piirteeltä vaikuttava tekijä, joka todellisuudessa on jotain aivan muuta, on verkostoon kuulumisen pysyvyys: mafiasta ei voi erota, Hyvä Veli kerhosta voi.

Uudenlaista kontrollia

Onhan niitä käräytyslistoja ollut kautta aikojen, joihin voi anonyymisti raportoida. Minusta vastuuta ei voi kuitenkaan sälyttää sivullisille. Eihän se ole ennenkään toiminut.

Jotain uutta pitäisi kehittää. Jotain, mikä sopii tähän maailmaan. Miksi ei laitettaisi organisaation hallituksen kokoonpanoa rakentavat tahot, executive search yritykset jne. nyt ensiksi kontrollin alle. Auditoidaan kaikki tehdyt kontaktit, ketä skannattu, millä perustein, millaiset CV:t, ketä tuntee jne. Nämä raportit olisivat tietenkin julkisia, joita voivat sitten eri tahot irstaasti repostella mediassa. He, he.

Eräs aika merkittävä syytös Hyviä Veljiä kohtaan on myös se, että he vastustavat kuulemma erityisesti naisten pääsemistä ylimpään johtoon. En osaa ottaa kantaa, saattaa ollakin näin. En ole henkilökohtaisesti tällaista sotaa havainnut, saati kokenut.

Mutta onhan toki mahdollista, että looginen ja tehokas ratkaisu korruptio-kysymykseen olisi, että naiset laitetaan ylimpään johtoon. Ei ehkä synny kerhoja, korkeintaan kissatappeluja.

Vähän pelottavaa. Minulla ei ole kovin montaa feminististä ajatusta itsellä päässäni. Ahaa, kissatappelun paikka vai? Hyvä on, selitän.

Ainakin osittain tämä johtuu siitä, että olen sitoutuneen parisuhteen kannattaja - tietyin ehdoin. Uskon tänä päivänä suureen rakkauteen kenties enemmän kuin nuorena, koska vihdoin on kertynyt edes jotain vedenpitävää näyttöä siitä, että se on oikeasti mahdollista. Jää tosin harvojen rikkaudeksi, kun on nimittäin aivan eri asia, missä iässä kukin on siihen kypsä, joku ei koskaan. Vaikka näen liiton mallin ja muodon ja erityisesti ajankohdan hyvin epäsovinnaisesti, en silti ymmärrä miten pysyvään kuvioon (epäsovinnaiset) sukupuliroolien häränpyllyheitot voi mitenkään sopia?

Jää siten arvoitukseksi, mitä menetetään, kun naiset ottavat vallan tuossa(kin) muodossa. Kysyin jo aiemmassa kirjoituksessani, että ”Naiset hallituksiin ja hyvät veljet keittiöön?” Eihän se sikäli olisi ollenkaan hullumpi ajatus, ovathan maailman parhaat kokit miehiä! Tosin, esimerkiksi minulle tuo ei ole mitenkään tärkeä asia, viihdyn hyvin keittiössä. :-D

*     *      *

Asia on nyt kuitenkin sillä tavalla, että mafian sijasta pidättäydyn turvallisesti Finnair-keississäni, jota itse asiassa lähden esittelemään Sydneyhin tieteelliseen konferenssiin – Finnairin siivin tietenkin. Toinen legi menee kylläkin Brittish Airwaysilla. Voi voi, pahaa ruokaa BA:lla, joutunee pärjäämään tomaattikeitolla (= Bloody Mary). Reissusta tulee todella hätäinen, siksi mietin onkohan se ”sekakäyttöä”, jos ottaisin varmuuden vuoksi melatoniini napin päälle?

Nyt on joka tapauksessa pakko pikapakata. Olen muuten todella nopea, näkisittepä vaan! Exceliltä löytyy ”talvi” ja ”helle” listat, erilaiset koodit ja suodattimet jne. Jaa, mutta nyt tarvitsisinkin ilmeisesti jotain siltä väliltä... No, laitetaan tunnelman nostattamiseksi tajunnanräjäyttävää vanhaa Australialaista – napsuttelen vaikka minäkin sormiani samalla.

P.S. En muuten sittenkään suosittele tuota kuunneltavaksi, kun pakkaa. Saattaapi löytyä perillä laukusta pelkkiä bikinejä ja pikkumustia :-D

Keywords: korruptio, omertà, mafia, vallankäyttö, valta, naiset hallitukseen, Hyvä Veli-verkosto, Marti & Fernandez,


Leave a comment


Name:*

Website address:

E-mail address:

Notify me about comments made to this blog post