Agile Directing - Johda ketterästi

The balance of power - Vallan tasapaino

Share |

Friday 10/3/14 time 4:57 AM


English summary

Ellei valtaa käytetä, organisaation päätöksentekokyky heikkenee. Lisäksi hyvästäkään johdosta ei ole iloa, ellei sen tukena ole omistajien valitsemaa ja heidän luottamustaan nauttivaa hallitusta. Vinkki viikonloppulukemiseksi:

Matti Laineman ja Mikko Haapasen mainio kirja Vallan tasapaino (2010). Tero Luoma on todennut blogissaan, etta kirja on Suomen paras omistajuudesta kirjoitettu kirja. Omistajuudesta kun on kirjoitettu kovin vähän.

Vallan tasapaino

Kirjoittajat totevat, etta turbulentissa maailmassa vallan tasapaino on toimivin malli.

Omistajuudesta he muistuttavat, että omistajalla on vain kaksi muodollista oikeutta yrityksen osakkeiden myynnin lisäksi:

  1. oikeus yrityksen toiminnan laskennalliseen jäännökseen eli voittoon 
  2. oikeus yrityksen valvomiseen

Korvaukseksi siitä, etta he joutuvat tulonjaossa tyytymään siihen mikä jää jäljelle, omistajille on annettu enemmän valtaa ohjata ja valvoa yrityksen kehittämista. 

Lainema & Haapanen ovat viitanneet erään johtamisen professorin kirjoittamaan kirjaan (ks. Bill George, 2003), jossa on eritelty erityyppiset omistajat. Eli keitä hallituksen pitäisi kuunnella? Esim.

  • Pitkän tähtäimen sijoittajaa, joka juuri osti osakkeen ja odottaa nopeita voittoja?
  • Henkilöstöön kuuluvaa osakkeen omistajaa, joka on hankkinut yrityksen osakkeita rahoittaakseen niiden tuotolla lastensa opiskelun?
  • Eläkeläistä, joka tarvitsee osinkoja päivittäiseen elämään?
  • Lyhyeksi myyjää, joka toivoo yrityksen osakkeen hinnan syoksymistä alas?  

Yrityksen heikkous on aina hallituksen syytä. Jos taas yritys menestyy, kiitos kuuluu johdolle. 90 % hyvin määritellyistä strategioista epaonnistuu heikon toteutuksen vuoksi. Johtajat uskovat, että heidän valitsemansa strategian potentiaalista saavutetaan vain puolet (Mankins & Steele 2005).

Michael Porter korostaa, etta on parempi panostaa B-luokan strategiaan ja A-luokan toteutukseen kuin päinvastoin.

Kirjassa on listattu toteutumisen tyypillisimpiä esteitä. Esteista vaikein on kyvyttömyys voittaa sisäinen vastarinta ja johtaa muutosta tehokkaasti (mm. Harpst 2008). 

No kuinka oivallista? Tulipa taas vahvistus, etta ainakin väitöskirjani tutkimusaihe kopsahti häränsilmään (valta ja vastustus).

Nyt on hoppula. Otetaan kuitenkin loppuun tasapainon varmistamiseksi lystikäs kuva-arvoitus perjantain iloksi:


Mikä stadi?


kuva.jpg
5 pisteen vihje: Olen itse ottanut kuvan omalla kännykkäkameralla veneestä. Asia, jonka nokkela tietenkin tajuaa siitä, että asetukset on taas jostain, mihin päivä ei paista. :-D 


Keywords: hallitus, board of directors, omistajat, owners, Bill George, valta, power, strategia,


Leave a comment


Name:*

Website address:

E-mail address:

Notify me about comments made to this blog post