Agile Directing - Johda ketterästi

Verojen maksaminen on niin 90-lukulaista

Share |

Thursday 11/6/14 time 9:30 PM


...sanoo Apulannan Toni Wirtanen (Uutisvuoto 1.9.2014). Eipä tuo ihan kaukana totuudesta ole. Nimittäin Yle uutisissa oli juttu (3.11.2013), jossa taloustieteen professori Matti Tuomala muistutti, että tuloeroja kasvattaa verojärjestelmään vuonna 1993 tehty radikaali muutos. Verotuksen progressio kohdistettiin ansiotuloihin, mutta ei pääomatuloihin. Muutos johti siihen, että ansiotuloja muutettiin reilusti pääomatuloiksi, mikä aiheutti pääomatulojen räjähdysmäisen kasvun. Tuomala korostaa, että on suuri joukko pieniä ja vähän suurempiakin yrittäjiä, joille tulojen muuntomahdollisuus on kuitenkin hyvin minimaalinen.

Lisäksi yrittäjillä on toinenkin erittäin merkittävä ongelma verotukseen liittyen. Oivallisen osuva ote KHT Pauli Vahteran blogista:

”Pieni yritys, joka on työllistänyt kymmenen henkilöä, meni konkurssiin, koska sen liikevaihto oli hiipunut. Yhtiötä omistanut yritys oli ollut myös huonossa jamassa, koska sen toiminta liittyi konkurssiyrityksen toimintaan. Yhtiö teki konkurssiosakkeista arvonalennuksen, jonka tilitoimisto oli kirjannut satunnaiseksi kuluksi. Kulu meni väärään lokeroon verotuksessa. Osakkeista ei saa tehdä arvonalennuksia verotuksessa, minkä vuoksi verottaja määräsi 5 000 euron veronkorotuksen virheen johdosta. Yhtiöllä oli vahvistettuja tappioita veroilmoituksen oikaisuun, mutta se ei verottajalle sopinut. Valtio ei kuitenkaan tule saamaan rahoja, koska tyhjästä on paha nyhjästä. Yhtiöllä ei ole rahaa, yrittäjä saa liiketoimintakiellon ja menettää sekä elämäntyönsä että koko tulevaisuutensa. Verottajan päätöksessä virhe on katsottu törkeäksi huolimattomuudeksi. Osakkeiden arvonalennus konkurssin takia on harvinainen liiketapahtuma. Pienet yrittäjät eivät yleensä tunne lakia, joka tuli lainsäädäntöön 2004 suurten yritysten luovutusvoittoverojen tarpeisiin.”

Blogin linkki on tässä.

Mutta. Annetaan ensin kiitos kaunis suuresta veropotista UPM-Kymmenelle, Super Cellille, Nordealle, ja mitä niitä oli… Mutta oliko muilla suuryrityksillä siis verotettava tulos oikeasti niin pieni vai ihan vaan ohjattu Cayman saarille vai ehkä Sveitsiin? Se jäi ainakin minulle vielä epäselväksi :-D

Verotus tekee yrittäjyydestä mahdottoman

Viime vuosina verotuskäytännöt ovat kiristyneet ja yksi merkittävimmistä kärsijöistä on yrittäjät. Silti käynnissä olevien YT-kierrosten jälkeen yrittäjien määrän toivotaan lisääntyvän. Tai sitä kai heille ainakin ehdotetaan; ”mitäs jos ryhtyisit kukkakauppiaaksi?" Mutta voiko yrittäjyyttä oikeasti vallitsevalla verotusasenteella suositella kenellekään? Kuten tiedämme, yrittäjyys on tehty kaikin puolin ja monin eri tavoin kovin vaikeaksi tässä maassa. Verotus on eräs niistä kynnyskysymyksistä, joka ajaa yritykset alas turhankin ajoissa.  

Olen kirjoittanut kirjoituksessani Pienyrittäjien johtamisopit ovat erilaiset yrittäjyydestä muun muassa koulutusnäkökulmasta, kun jotkut asiakkaat erehtyvät tilaamaan perinteisiä amerikkalaisen suurteollisuuden johtamisoppeja. Aika nopeasti aistin jo, että nyt meni huti ja lujaa. Ajattelen, että "per###le näähän on yrittäjiä!"

Ei heitä kiinnosta balanced scorecard, pitkän tähtäimen strateginen suunnittelu, työajanhallinta saati pilkulleen oikein läpiviety kehityskeskustelu tai rekrytointiprosessi. Sitten vielä se joka vuoden paras vitsi, perehdytys. Töihin kun pitää joka tapauksessa tulla pää kainalossa, ja joka tapauksessa jengiä on aivan liian vähän. On palkattava se, joka näillä ehdoilla saadaan. Heitetään tyyppi kuin kala veteen ja katsotaan, miten se ui. Joudun siis vetämään vauhdissa sivustoorin, koulutusmateriaali kun on jo toimitettu etukäteen, joten sitä en voi enää muuttaa.

Yrittäjät tarvitsevat oikeasti kikkakolmosia erilaisiin arkipäivän haasteellisiin tilanteisiin muun muassa siksi, koska he usein joutuvat toimimaan vajailla resursseilla (raha, laitteet, ihmiset jne.). Erityisen tärkeää olisi käydä läpi kassanhallintaa ja nimenomaan sitä verotusta.

Juttelin jokin aika sitten erään yrittäjän kanssa. Hän totesi: ”Kyllähän sitä välillä miettii pitäisikö sittenkin mennä toiselle koiraks, vois pitää vapaasti saikkua ja eikä koko ajan tarttis olla niin hemmetin nopea ja tehokas ja taistella sen verottajan kanssa. Mutta aina kuitenkin tulee se, että ei ikinä.”  Vapaudesta useimmat eivät kuitenkaan halua luopua enää sen jälkeen, kun ovat sopeutuneet taloudellisessa epävarmuudessa elämiseen.

Heitän nyt ilmaan väitteen, jonka tutkimuksellista todenperää en ole tarkistanut, mutta olisi kyllä mielenkiintoista tietää nyt kun irtisanomisbuumi on täydessä vauhdissa ja loppua ei ole näköpiirissä. 'Suuri osa yrityksistä, joita mm. irtisanotut ovat perustaneet, ovat menneet konkurssiin tai lopetettu taloudellisten vaikeuksien vuoksi 5 vuoden sisällä.'

Sikäli väite on looginen, että ensimmäinen vuosi pärjätään starttirahan tms. turvin. Seuraava vuosi sen sijaan on se kuolonvuosi, kun toiminta ei vielä ole päässyt käyntiin, mutta kassa on syöty. Rahoitusta on vaikea saada kun ei ole vielä näyttää tulorahoitusta.

Otetaan vielä yksi herkullinen ote Vahteran blogista koskien yhteisöveroalennuksen harhaa:

Verohallinto ei ole yrittänyt oikaista mielikuvaa siitä, että yrittäjien verotus olisi lievempää kuin vastaavat tulot saavilla palkansaajilla, mutta yliampuvaa tietoa harmaan talouden määrästä ja vaikutuksista pidetään koko ajan yllä. Näin yrittäjien verotusta voidaan kiristää, koska heitä pidetään rikollisina, jotka eivät rehellisestikään toimiessaan maksa veroja.

Verottajalla liian suuri valta

Ai niin ja vielä tämä:

Viranomaisille on annettu kohtuuton valta. He voivat päättää, että tahaton, tietämättömyydestä johtuva veroihin vaikuttamaton virhe on törkeää huolimattomuutta. Kun tällainen päätös on tehty, koko järjestelmä KHO:ta myöten pitää kiinni tästä tulkinnasta….. Heillä on myös valtaa olla käsittelemättä asioita kiireellisinä vaikka tosiasiat niin edellyttäisivät.”

Itselläni on tuosta KHO:sta ihan positiviinen kokemus. Siis kaikki aiemmat instanssit olivat tietenkin läpeensä pässejä. Jouduin nimittäin taannoin viemään korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka erään verotuskysymyksen. Verottaja kun käytti ihan vapaata mielivaltaa. Myönnetään, että kysymys oli hieman vaikea, mutta ei niin vaikea, etteikö asiantuntijainstituution olisi pitänyt kyetä sitä ratkaisemaan oikein. Ja viimeistään siinä kohtaa, kun vielä veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö puolsi näkemystäni.

Mutta se iso pointti tulee tässä: Sen jälkeen kun pankkini kehui, että olipa hienosti hoidettu, ketä juristia käytit? No, en tietenkään ketään. Ensinnäkin, olin työssäni aiemmin joutunut pähkäilemään monimutkaisempienkin verokysymysten kanssa. Toisekseen, osaan ihan itse kirjoittaa ne kupongit. Mutta, minullapa onkin siihen sekä koulutus että kokemus. Samalla oivalsin, että voi villit villakoirat, miten tavallinen yrittäjä ikinä olisi pystynyt taistelemaan tuon läpi. Ei mitenkään. Kenties hän ei olisi edes ymmärtänyt kyseenalaistaa verottajan kantaa. Yrittäjät tuntevat huonosti lain, ja erityisesti verolait, ja kun ne ovat tehty yrittäjille aivan liian monimutkaisiksi. Yrittäjän olisi pitänyt palkata verojuristi, jolloin käteen jäävä euromäärä plus prosessin rahoittaminen olisi ollut iso kysymysmerkki.

Otetaan Ruotsista mallia

Otetaan jotain vähän iloisempaa loppuun - Ysärihengessä tietenkin. Olemme ystävättäreni kanssa menossa the Circus ravintolan ysäribilesiin. Katsopa tätä. Kyllä vain! Mietimme tosin ensin, että olemmekohan sittenkin liian vanhoja. Totesimme, että eikä mitä, sehän sopii meille kuin silmä otsaan. Meillä kahdella jos kellä on kokemusta aiheesta sen verran paljon, että tiukan paikan tullen ME voimme näyttää, että sääliä saa ilmaiseksi ja kateus on ansaittua :-D

Tästä sitten tuli mieleen, että voi vitsit kun Ruotsissa kaikki osataan niin paljon paremmin, kuten nyt esimerkiksi nämä verotuskysymyksetkin. Monistetaan sieltä vaan kaikki meille, katsokaas kun ei sovi olla liian ylpeä (tai ei ehkä maanpuolustusta sentään…). Mutta kaikki 90-luvun parhaat eurodance bänditkin olivat ruotsalaisia; Ace of Base, the Cardigans, Etype, Haddaway, Rednex, Stakka Bo jne. jne. Ja onko se nyt mikään ihme, kun Ruotsissahan hammaslääkäritkin osaavat laulaa (mm. Dr Alban)!  Jep, voisinkin pitää pienen treenitauon tähän väliin, ennen kuin jatkan väikkärin kirjoittamista. Ei muuten tekisi pahaa teillekään :-D.  JA LÄHTEE…

(Menisin kyllä mieluummin viettämään ysäri-illan samaan paikkaan, missä tuo video on kuvattu)

Keywords: verotus, yrittäjyys, veronkorotus


Leave a comment


Name:*

Website address:

E-mail address:

Notify me about comments made to this blog post