Agile Directing - Johda ketterästi

Strategic importance of reputation - Maineen strateginen merkitys

Monday 9/8/14 time 6:18 PM

English summary

Paul Walsh, Premium-juomayhtiö Diageo'n entinen pääjohtaja, on kirjoittanut maineesta. Hän omistaa muun muassa sellaiset brandit kuin Guinness ja Johnny Walker. Hän ymmärtää maineen tärkeyden ja yrityksen arvojen mukaan elämisen. Ei kuitenkaan siten, että niitä käytetään vain julkisina lausahduksina, jotka osoittautuvat lopulta tyhjiksi sanoiksi.

Eri kyselyiden mukaan julkisen maineen riski on tänä päivänä keskeinen asia hallitusten agendalla. Aiheesta on kirjoitettu paljon kirjoja ja neuvonantajia käytetään näiden riskien hallintaan. Walshin mukaan ongelma on siinä, että nämä maineenhallintaneuvot toimivat lääkkeenä sairauteen, kun pitäisi keskittyä sairauden ehkäisemiseen.

Read more »

Leave a comment. Keywords: maine, reputation, arvot, values, strategia, strategy, hallitustyöskentely, Finnair, Paul Walsh, David L. Deephouse

Negotiation outcome: A compromise - Neuvottelun lopputulos: Kompromissi

Wednesday 7/30/14 time 7:48 PM

Neuvottelun lainalaisuudet ovat pääpiirteissään samoja – neuvotteleepa sitten elämänkumppanin tai vaikean asiakkaan kanssa. Joten taito on hyödyllinen. Sanotaan, että neuvottelijan tarkoituksena ei ole voitto vaan tyydyttävä sopimus.

Ja katin kontit! Uskon Matthias Schranneria, jonka mukaan neuvottelussa on aina voittaja ja häviäjä kuten urheilussa, busineksessä ja poliitiikassa.  Ja ’win-win’ sopimus ei ole mahdollinen.

Read more »

Leave a comment. Keywords: neuvottelutaidot, neuvottelustrategia, kompromissi, kumppanuus, matthias schranner, voittaminen, Finnair,

Rhizome luxury as a solution - Ratkaisuna rihmastoluksus

Tuesday 7/1/14 time 4:43 PM

Sain eräältä ystävälliseltä professorilta lainaan kesälukemiseksi filosofien Gilles Deleuze’n ja Felix Guattarin Haastatteluja ja kirjoituksia.  Kirjoitan tämän postauksen Kick-offina kirjan lukemiselle. Saan samalla itse hieman jäsenneltyä alkuasetelmia, kun ei nyt ole taas ihan helpoimmasta päästä. Olen lukenut vasta Jussi Vähämäen todella hyvän esipuheen ja näpsinyt sieltä täältä. Deleuzen filosofia on mielenkiintoinen, kun hän kuvaa syntymässä olevaa yhteiskuntaa (ja elämää).

Keskustelumme lähti ko. professorin kanssa porvarillisesta, keskiluokkaisesta, ”järkevästä”, rajoittuneesta, normiajattelusta sivuten vallankäyttöä ja vastustusta.   Nostin jälleen esimerkiksi Finnairin, kun yhtiön tilanteesta jokainen tietää jotain.  Yhtä hyvin esimerkkinä olisi voinut toimia mikä hyvänsä luksuskonseptiksi mielletty tuote, joka on tullut pisteeseen, ettei kenties pysty ylläpitämään luksusta ja/tai maksamaan nykyistä palkkatasoa.

Read more »

Leave a comment. Keywords: rihmasto, rihmastoajattelu, Deleuze, luksus, Finnair, innovaatio,

Strategy act award 2014 winners - Vuoden 2014 strategiateko voittajat

Friday 6/6/14 time 11:42 AM

Suomen Strategisen Johtamisen Seuran (SSJS) juhlaseminaarissa 4.6. palkittiin vuoden strategiateko kolmesta finalististista, jotka olivat Helkama Velox, Slush ja HSL.

Read more »

Leave a comment. Keywords: Strategia, strategy, SSJS, liiketoimintamalli, business model, Helkama, Slush, HSL, Finnair, taylorism,

Vanishing luxury - Katoava luksus

Tuesday 5/20/14 time 9:40 PM

Olen joskus kuullut sanottavan, että parisuhteessa joka päivä kuuluisi olla uudet markkinat. Yrityksissä ne ovat näemmä joka vuosi. Vuosittaiset kulukuurit sisältävät muun muassa kuuluisan ”juustohöylä”-menetelmän. Tänä päivänä se tarkoittaa käytännössä, että höylätään ainakin luksus pois.  Ja luksuksella tarkoitan nyt tässä kirjoituksessa palvelua, koska tänä päivänähän on luksusta, jos hyvää palvelua jostain saa.

Valitettavasti kärkipään säästötoimenpiteiden listalla on myös usein osaamisen kehittämisen kustannukset, mikä on tietenkin aivan vailla mitään mieltä, varsinkin kun ainakin juhlapuheissa ollaan jo ymmärretty osaamisen merkitys. Esimiesvalmennukset tai esimiesten erilaiset oppimistapahtumat ”siirretään”. Esimiesten tehtävä olisi kuitenkin pitää pätevästi huolta siitä tärkeimmästä pääomasta - henkilöstöstä. Minusta aivan hyvin voi esittää vertauksen, että tuskin menisit lentokoneeseen, jos tiedät yhtiön säästävän huoltokustannuksissa.

Read more »

Leave a comment. Keywords: liiketoimintamalli, business model, palvelu, luxury service, luksus, innovaatio, Finnair, Naomi Klein,

Assessing the ethical behaviour of management - Johtamisen eettisyyden arviointi

Tuesday 4/8/14 time 9:41 PM

Onko eettisesti oikein, jos johto ei leikkaa omia palkkojaan, mutta työntekijöiltä vaaditaan talkoita ja vielä senkin päälle kaikkea muuta? Mitä on etiikka, kun ihmisten todellisuuskäsitys poikkeaa toisistaan? Miten meidän pitäisi johtaa eettisesti? Kuinka meidän tulee kohdella alaisiamme ja ylipäätään muita ihmisiä? Mikä on oikein ja väärin?

Johtamisen keskustelufoorumeissa ja blogeissa puhutaan paljon oikeudenmukaisesta johtamisesta sekä siitä, mikä yhdistää hyviä johtajia. Haluttu johtamisprofiili saattaa poiketa paljonkin toisistaan, kuten kirjoitin edellisessä kirjoituksessani Menestyvän organisaation mielen johtamisprofiili. Oikeuskäsitys perustuu kuitenkin aina yksilölliseen kokemukseen. Mutta onko johtajille olemassa yhteistä nimittäjää? Voisiko se olla etiikka?

Read more »

Leave a comment. Keywords: johtamisen etiikka, ethical management, finnair, eettinen johtamisprofiili, ethical management profile, itsensä johtaminen,