Agile Directing - Johda ketterästi

"Saiturin joulu" - moderni versio

Friday 12/25/15 time 11:32 AM

Sain taannoin raivoa tihkuvan sähköpostiviestin ns. huippuasiantuntijalta, joka väitti minun varastaneen hänen koulutusmateriaalinsa, jonka hän oli suurella työllä ja vaivalla koonnut. Lisäksi hän arvotti materiaalin hinnaksi infernaalisen summan.

Vaikka em. tapaus osoittautui lopulta väärinkäsitykseksi, se sai minut jälleen kerran pohtimaan esim. juuri kouluttamisen liiketoimintamallia ja ylipäänsä tiedon vapaata liikkuvuutta. Tosiasiassahan monet imitoivat ja kopioivat lisääntyvässä määrin, sanoi kuka mitä hyvänsä. Koska se on helppoa. Kysymys on lähinnä siitä, mikä milloinkin on laillista, mikä ei - ja kuka jää kiinni mistäkin – tulevaisuudessa todennäköisesti yhä harvemmin.

Read more »

Leave a comment. Keywords: digitalisaatio, liiketoimintamalli, yrittäjyys, nettikoulutus, Vincit, kouluttaminen,

10 deathtraps of business model change - Liiketoimintamallin muutoshankkeen 10 kuolemanloukkua

Thursday 3/6/14 time 9:00 PM

Lupasin antaa vinkkejä sähköisen liiketoimintamallin muutoshankkeen johtamiseen. Tässä tärkein: Jos muutosagentilla ei ole politikointi hanskassa, hän epäonnistuu sanovat tutkijat. Politikointiin pitäisi pystyä hankkimaan ammatillinen pätevyys johtamiskoulutuksissa. Pitäisikö siis kauppakorkeassa ja yliopistoissa olla ”Valta ja politikointi organisaatiossa” -aine? Kyllä, ehdottomasti.  Kerron seuraavaksi TOP 10 kuolemanloukkua liiketoimintamallin muutoshankkeissa. Mutta, vaikka kaikki muut asiat olisivat kunnossa, jos ei kykene tunnistamaan valta-asetelmia ja lähtökohtia (’power bases’), ei myöskään pysty vastaamaan niihin, pieleen menee, niin että läjähtää. 

Ikävähän tätä on kertoa. Toiset pitävät politikoinnin korostamista epäeettisenä, toiset puhuvat sosiaalisesta sairaudesta. Olkoon mitä on, mutta se on tosiasia, joka ei poistu ”Etikkakursseilla” eikä pillereitä syömällä. Se voi myös olla positiivinen muutosenergia.

Read more »

Leave a comment. Keywords: muutosjohtaminen, change management, digitalisaatio, digitalisation, liiketoimintamalli, business model, hallitus, sote, strateginen johtaminen, strategic management,

Digital business model and responsibility of the board - Sähköinen liiketoimintamalli ja hallituksen vastuu

Saturday 3/1/14 time 12:16 PM

Liiketoimintamalli sekoitetaan tavan takaa strategian kanssa. Lisäksi suunnittelussa mallit tyypillisesti selviävät tarinatestistä mennen tullen, mutta numerotestejä ei joko tehdä, tai ne tehdään huonosti. Idealisti digivisionääri ei välttämättä ole oikea henkilö tekemään numerotestejä, tai ainakin hänen oletuksensa saattavat olla riittämättömät. Kaikkea emme pysty ilmaisemaan numeroin. Tämä johtaa siihen, että toisinaan kannattamattomat investoinnit toteutetaan ja kannattavat kumotaan. Merkittävimmät syyt liittyvät inhimillisiin ominaisuuksiin kuten valta ja status.  Hallituksen rooli on siksi erityisen tärkeä.

Read more »

Leave a comment. Keywords: hallitus, digitalisaatio, liiketoimintamalli, strategia, sote,

"Do not sell digital products or services to small entrepreneurs" -"Älä myy sähköisiä tuotteita tai palveluita pienyrittäjille"

Wednesday 2/26/14 time 11:37 PM

Pasi Sillanpää Speakers Forumista otsikoi Älä palkkaa yrittäjähenkistä työntekijää, koska työntekijänä he ovat jääräpäisiä, tekevät asioita, mihin muut eivät usko. Toisaalta, jos he olisivat alun perin tehneet kuten heiltä odotettiin, he eivät olisi menestyneet. Yksikään neuvonantaja ei olisi sanonut, että kasvattakaa suuri tavaratalo keskelle pientä pohjalaista kylää. Tai, kuten kirjoituksessani Pienyrittäjän johtamisopit ovat erilaiset esitin yrittäjän innovatiivisia ratkaisuja pakkotilanteessa; ota naapurin laituri, asenna siihen perämoottori ja vie talo saareen.

Yrittäjällä on myös ihan erilainen vastuu tekemisestään. Sillanpää kertoo, kun hän taannoin haki Spar-kauppiaaksi. Haastattelussa oli kysytty hänen perheestään. Hän sanoi, ettei edes seurustele. Kauppiasura katkesi ennen kuin se oli alkanutkaan. Sillanpään mukaan silloinen Spar-ketju odotti, että kauppiaalla on myös oma ilmainen turvaverkosto. Yrittäjän kaatuessa perhe kaatuu usein mukana. Se onkin suurempi tragedia. Samoihin elementteihin perustuen digitaalisuus ei myöskään välttämättä ole pienyrittäjien juttu.

Read more »

Leave a comment. Keywords: digitalisaatio, digitalisation, sähköinen liiketoimintamalli, business model, pienyrittäjyys, entrepreneurship, paperiton toimisto, finsk sisu, muutos,