Agile Directing - Johda ketterästi

Creating and capturing value from innovation

Monday 7/27/15 time 8:54 PM

Innovation is said to be absolutely necessary for growth, profitability, and competitive advantage. Becoming more innovative has become a mantra. Yet, this advice is not enough. The challenge is not just creating value from innovation, but capturing that value as well. However, so often the second mouse gets the cheese. Doesn’t it indicate that we should imitate rather than innovate?

Read more »

Leave a comment. Keywords: Innovation, management, strategy, innovaatio, johtaminen, strategia,

Resource constraints or perhaps the opposite - Resurssit tiukilla tai päinvastoin

Monday 8/4/14 time 2:15 PM

Aiemmat tutkimukset koskien resurssien määrän vaikutusta päätöksentekoon, luovuuteen ja yrityksen suorituskykyyn ovat osoittaneet hyvin ristiriitaisia tuloksia. On siten jäänyt epäselväksi, milloin runsaat tai rajalliset resurssit johtavat menestykseen ja nerokkuuteen, toisin sanoen kykyyn luoda innovatiivisia ratkaisuja.

Read more »

Leave a comment. Keywords: resurssointi, innovaatio, improvisointi, luovuus, ketteryys, kilpailukyky,

The unbearable lightness of living and learning to tolerate - Elämisen sietämätön keveys ja sietämisen opettelu

Friday 7/25/14 time 1:45 PM

Huomasin, että kaksi edellistä kirjoitustani Innovaatiot eivät välttämättä synny joutilaisuudessa ja Raivataan tilaa luottamukselle ovat olleet aikamoista pehmojargonia. Paljon käsitteitä, jotka ovat lopulta kovin tyhjiä. Eihän niitä kukaan oikeasti voi ymmärtää. Tuskinpa niistä on mitään hyötyäkään: innovaatio, luovuus, sosiaalisuus, joutilaisuus, intohimo… Ja mitenkähän ne mitataan?

Kiteytän nyt kuitenkin, mitä koetin sanoa pohjautuen eri tutkimuksiin ja ajatuksiin. Mutta huomattavasti tärkeämpi käsite mielestäni on sietäminen. Sen jos oppisi ymmärtämään ja vielä toteuttamaan, niin elämä saattaisi helpottua roimasti.

Read more »

Leave a comment. Keywords: Innovaatio, joutilaisuus, sietäminen, loma, kiire, yksinäisyys, sosiaalisuus, sitoutuminen,

Innovations does not necessarily originate in idleness - Innovaatiot eivät välttämättä synny joutilaisuudessa

Thursday 7/10/14 time 7:48 PM

Kyllästymiseen asti koluttu aihe on, kun lomalla pelästytään tyhjää kalenteria ja aletaan kamalasti suorittaa. Asiaa on ruodittu eri näkökulmista, mutta yhteinen nimittäjä lienee ”tyhjän kalenterin syndrooma”, kun ihmiset eivät osaa olla joutilaina.

Samalla unohdetaan, että innovaatiot eivät välttämättä synny joutilaisuuden tilassa. Selvää tutkimuksellista näyttöä on siitä, että kiire on myös hyväksi työntekijöille (mm. Tim Kreider, 2012. The Busy Trap, New York Times).

Read more »

Leave a comment. Keywords: innovaatio, luovuus, joutilaisuus, intohimo, Christopher Hseen, de Mello, Tim Kreider,

Rhizome luxury as a solution - Ratkaisuna rihmastoluksus

Tuesday 7/1/14 time 4:43 PM

Sain eräältä ystävälliseltä professorilta lainaan kesälukemiseksi filosofien Gilles Deleuze’n ja Felix Guattarin Haastatteluja ja kirjoituksia.  Kirjoitan tämän postauksen Kick-offina kirjan lukemiselle. Saan samalla itse hieman jäsenneltyä alkuasetelmia, kun ei nyt ole taas ihan helpoimmasta päästä. Olen lukenut vasta Jussi Vähämäen todella hyvän esipuheen ja näpsinyt sieltä täältä. Deleuzen filosofia on mielenkiintoinen, kun hän kuvaa syntymässä olevaa yhteiskuntaa (ja elämää).

Keskustelumme lähti ko. professorin kanssa porvarillisesta, keskiluokkaisesta, ”järkevästä”, rajoittuneesta, normiajattelusta sivuten vallankäyttöä ja vastustusta.   Nostin jälleen esimerkiksi Finnairin, kun yhtiön tilanteesta jokainen tietää jotain.  Yhtä hyvin esimerkkinä olisi voinut toimia mikä hyvänsä luksuskonseptiksi mielletty tuote, joka on tullut pisteeseen, ettei kenties pysty ylläpitämään luksusta ja/tai maksamaan nykyistä palkkatasoa.

Read more »

Leave a comment. Keywords: rihmasto, rihmastoajattelu, Deleuze, luksus, Finnair, innovaatio,

Vanishing luxury - Katoava luksus

Tuesday 5/20/14 time 9:40 PM

Olen joskus kuullut sanottavan, että parisuhteessa joka päivä kuuluisi olla uudet markkinat. Yrityksissä ne ovat näemmä joka vuosi. Vuosittaiset kulukuurit sisältävät muun muassa kuuluisan ”juustohöylä”-menetelmän. Tänä päivänä se tarkoittaa käytännössä, että höylätään ainakin luksus pois.  Ja luksuksella tarkoitan nyt tässä kirjoituksessa palvelua, koska tänä päivänähän on luksusta, jos hyvää palvelua jostain saa.

Valitettavasti kärkipään säästötoimenpiteiden listalla on myös usein osaamisen kehittämisen kustannukset, mikä on tietenkin aivan vailla mitään mieltä, varsinkin kun ainakin juhlapuheissa ollaan jo ymmärretty osaamisen merkitys. Esimiesvalmennukset tai esimiesten erilaiset oppimistapahtumat ”siirretään”. Esimiesten tehtävä olisi kuitenkin pitää pätevästi huolta siitä tärkeimmästä pääomasta - henkilöstöstä. Minusta aivan hyvin voi esittää vertauksen, että tuskin menisit lentokoneeseen, jos tiedät yhtiön säästävän huoltokustannuksissa.

Read more »

Leave a comment. Keywords: liiketoimintamalli, business model, palvelu, luxury service, luksus, innovaatio, Finnair, Naomi Klein,