Agile Directing - Johda ketterästi

Hyvä on, puhutaan seksistä - ja hierarkkisesta johtamisesta

Sunday 10/25/15 time 2:13 PM

Johtajuushan on jo jonkin aikaa ollut suosittu teema. Valtamedioissa on nostettu esiin jos jotakin tutkimusta johtajuuden huonosta tilasta ja tarpeesta muuttua. Muutosjohtaminen käsitteenä on erityisesti keskiössä. Korostetaan, että hyvän vuorovaikutteisen ihmisten johtamisen avulla yritys saavuttaisi kilpailuetua. Tosin tämähän on ollut jo noin 20 vuoden ajan tieteen puolella tiedossa.

Aiheesta on nykyään vaikea tieteellisessä kontekstissa kirjoittaa, kun pitäisi pystyä esittämään jokin uusi näkökulma siihen, että miksihän pitäisi johtaa toisella tavalla. Se tuntuu välillä hölmöltä, kun vanhojakaan malleja ei ole käytännössä toiminnan tasolla korjattu.  Noh, koetan silti omassa tutkimuksessani sohia hierarkkisen johtamisen pulmallisuutta, josko siitä vielä löytyisi jokin ylevä uusi oivallus.

Nyt ollaan samanaikaisesti julkisissa keskusteluissa alettu tuulettamaan seksistä ihan toden teolla. Tai siis seksittömyydestä. Suomalaiset kun eivät kuulemma harrasta seksiä tarpeeksi.  Tätä asiaa en tosiaan tutki, mutta tulipa vaan mieleeni, että mitenkähän nämä trendiaiheet, huono johtaminen ja seksin puute, voisivat liittyä toisiinsa?

Read more »

Leave a comment. Keywords: seksi, hierarkiat, valta, seksittömyys, rihmasto, johtaminen

Rhizome luxury as a solution - Ratkaisuna rihmastoluksus

Tuesday 7/1/14 time 4:43 PM

Sain eräältä ystävälliseltä professorilta lainaan kesälukemiseksi filosofien Gilles Deleuze’n ja Felix Guattarin Haastatteluja ja kirjoituksia.  Kirjoitan tämän postauksen Kick-offina kirjan lukemiselle. Saan samalla itse hieman jäsenneltyä alkuasetelmia, kun ei nyt ole taas ihan helpoimmasta päästä. Olen lukenut vasta Jussi Vähämäen todella hyvän esipuheen ja näpsinyt sieltä täältä. Deleuzen filosofia on mielenkiintoinen, kun hän kuvaa syntymässä olevaa yhteiskuntaa (ja elämää).

Keskustelumme lähti ko. professorin kanssa porvarillisesta, keskiluokkaisesta, ”järkevästä”, rajoittuneesta, normiajattelusta sivuten vallankäyttöä ja vastustusta.   Nostin jälleen esimerkiksi Finnairin, kun yhtiön tilanteesta jokainen tietää jotain.  Yhtä hyvin esimerkkinä olisi voinut toimia mikä hyvänsä luksuskonseptiksi mielletty tuote, joka on tullut pisteeseen, ettei kenties pysty ylläpitämään luksusta ja/tai maksamaan nykyistä palkkatasoa.

Read more »

Leave a comment. Keywords: rihmasto, rihmastoajattelu, Deleuze, luksus, Finnair, innovaatio,