Agile Directing - Johda ketterästi

10 deathtraps of business model change - Liiketoimintamallin muutoshankkeen 10 kuolemanloukkua

Thursday 3/6/14 time 9:00 PM

Lupasin antaa vinkkejä sähköisen liiketoimintamallin muutoshankkeen johtamiseen. Tässä tärkein: Jos muutosagentilla ei ole politikointi hanskassa, hän epäonnistuu sanovat tutkijat. Politikointiin pitäisi pystyä hankkimaan ammatillinen pätevyys johtamiskoulutuksissa. Pitäisikö siis kauppakorkeassa ja yliopistoissa olla ”Valta ja politikointi organisaatiossa” -aine? Kyllä, ehdottomasti.  Kerron seuraavaksi TOP 10 kuolemanloukkua liiketoimintamallin muutoshankkeissa. Mutta, vaikka kaikki muut asiat olisivat kunnossa, jos ei kykene tunnistamaan valta-asetelmia ja lähtökohtia (’power bases’), ei myöskään pysty vastaamaan niihin, pieleen menee, niin että läjähtää. 

Ikävähän tätä on kertoa. Toiset pitävät politikoinnin korostamista epäeettisenä, toiset puhuvat sosiaalisesta sairaudesta. Olkoon mitä on, mutta se on tosiasia, joka ei poistu ”Etikkakursseilla” eikä pillereitä syömällä. Se voi myös olla positiivinen muutosenergia.

Read more »

Leave a comment. Keywords: muutosjohtaminen, change management, digitalisaatio, digitalisation, liiketoimintamalli, business model, hallitus, sote, strateginen johtaminen, strategic management,

Digital business model and responsibility of the board - Sähköinen liiketoimintamalli ja hallituksen vastuu

Saturday 3/1/14 time 12:16 PM

Liiketoimintamalli sekoitetaan tavan takaa strategian kanssa. Lisäksi suunnittelussa mallit tyypillisesti selviävät tarinatestistä mennen tullen, mutta numerotestejä ei joko tehdä, tai ne tehdään huonosti. Idealisti digivisionääri ei välttämättä ole oikea henkilö tekemään numerotestejä, tai ainakin hänen oletuksensa saattavat olla riittämättömät. Kaikkea emme pysty ilmaisemaan numeroin. Tämä johtaa siihen, että toisinaan kannattamattomat investoinnit toteutetaan ja kannattavat kumotaan. Merkittävimmät syyt liittyvät inhimillisiin ominaisuuksiin kuten valta ja status.  Hallituksen rooli on siksi erityisen tärkeä.

Read more »

Leave a comment. Keywords: hallitus, digitalisaatio, liiketoimintamalli, strategia, sote,