Agile Directing - Johda ketterästi

The law of Omertà - Omertàn laki

Thursday 9/25/14 time 7:46 PM

English summary

Kun tarkastelee filosofin silmin ihmisen toimia, mikään ei hämmästytä niin paljon kuin se, kuinka helposti pieni porukka pääsee hallitsemaan niin monia.

David Hume 

Edellisessä kirjoituksessani Korruptio ja verkostojen valta viittasin Vaasan yliopistossa tehtyyn tutkimukseen ongelmalliseksi koetusta Hyvä Veli-verkostosta. Tutkimuksessa esitettiin ratkaisuksi ilmiantojärjestelmä. Mietin, että olisikohan aika kehittää tämän lisäksi jotain uutta, vähän raflaavampaa ja kenties paremmin tähän maailmaan sopivaa?

Read more »

Leave a comment. Keywords: korruptio, omertà, mafia, vallankäyttö, valta, naiset hallitukseen, Hyvä Veli-verkosto, Marti & Fernandez,

Learn to negotiate as Harvey Specter - Opi neuvottelemaan kuin Harvey Specter

Tuesday 8/19/14 time 10:57 AM

Kirjoituksessani Neuvottelun lopputulos: Kompromissi kirjoitin neuvottelustrategioista perustuen neuvotteluguru Matthias Schrannerin oppeihin.  Ohessa yksi hänen erittäin mielenkiintoinen haastattelunsa neuvottelemisesta Just for show. Paljon asiaa. Ehkä huvittavin kohta on se, että nämä yöneuvottelut ovat vain suurta näytöstä, jotta voidaan osoittaa alamaisille, että ”olemme todella panostaneet ja tehneet paljon työtä”. Ei ole siis mitään muuta syytä neuvotella klo 4 aamuyöllä.

Minusta tuo on kyllä oikein hyvä syy, kun kerta tehoaa. Kyllä nyt tärkeän asian eteen voi pari yötä valvoa tyhjälläkin agendalla, jos sillä sitten saavuttaa tavoitteensa…?

Read more »

Leave a comment. Keywords: neuvottelutaktiikka, matthias schranner, harvey specter, pukumiehet, vallankäyttö, neuvottelustrategia,

Disturbed person does not reveal the loony objectives - Häiriöinen ei paljasta mielipuolisia tavoitteitaan

Wednesday 5/14/14 time 8:43 AM

Ihmisiä puhututtaa tällä hetkellä, onko ihmiskunta kehittynyt ja oppinut mitään menneistä? Voiko fanaattinen, mutta karismaattinen johtaja saada vallan, vaikka tavoitteet ovat moraalittomat tai jopa kriminaaliset? Miksi ihmiset eivät vastusta ajoissa?

Samanaikaisesti esimerkiksi rakkausavioliitto länsimaissa on vasta 100 vuotta vanha ilmiö. II maailmansodasta on vain 70 vuotta ja nyt Ukrainan tilanne näyttäytyy kuin kaikki olisivat menettäneet järkensä. Meitä kaikkia manipuloidaan ja aivopestään koko ajan. Toiset ovat alttiimpia kuin toiset. Hitlerin valtaannousun selittävät tekijät lähtevät yhteiskunnan rakenteellisista ja poliittisista ongelmista. Kun kansa voi huonosti, kaikki on mahdollista. Platonin mukaan, jos rikkain on yli 4 kertaa rikkaampi kuin köyhä, syttyy sisällisota. Ja aivan turha kenenkään selitellä; Hitleriä palvottiin.

Read more »

Leave a comment. Keywords: häiriöinen, disturbed person, konflikti, conflict, vastustus, resistance, vallankäyttö, power, narsisti

Good and bad power - Hyvä ja paha valta

Tuesday 3/4/14 time 5:09 PM

Käsite valta on suurelta osin laiminlyöty organisaatiokirjallisuudessa. Samanaikaisesti tutkijat ovat liikuttuneen yksimielisiä siitä, että valta on yksi merkittävimmistä organisaation suorituskykyyn vaikuttaneista tekijöistä viime vuosisadan aikana (mm. Pfeffer, 1992; Clegg 2006).

Mutta sosiologit ovat keskittyneet määrittämään, mitä valta on tai ei ole. Johtamiskirjallisuus, sen lisäksi että se vähättelee vastustuksen merkitystä, pitää valtaa johdon resurssina eikä ymmärrä, että se syntyy vuorovaikutuksessa. Nyt on ilmestynyt suomalainen kirja, joka perustuu yhteiskuntatieteiden tohtorin Sari Kuuselan väitöskirjaan Valta ja vuorovaikutus johtamisessa (2010).

Read more »

Leave a comment. Keywords: valta, power, vallankäyttö, vuorovaikutus, sari kuusela, marjatta jabe,

Why no one defends? - Miksi kukaan ei puolusta?

Wednesday 2/5/14 time 12:21 PM

Jatkan vielä edellisen kirjoitukseni aihetta, työpaikkakiusaamista, koska minua pyydettiin selittämään, miksi sivulliset tyypillisesti pysyvät hiljaa eivätkä puolusta uhria? Muutamissa lehtikirjoituksissa todetaan, että koko työyhteisö on syyllinen ja puuttumattomuus pitäisi olla rangaistava teko. Ei kuitenkaan pidä unohtaa sanontaa ”viestintuoja ammutaan aina”. Monet ovat puuttuneet ja toivoneet jälkeenpäin, etteivät olisi sitä koskaan tehneet.

Katsoin molemmat tuotantokaudet amerikkalaisesta TV-sarjasta Pukumiehet (Suits), joka on vasta alkanut Suomessa. Kaikessa sarkastisessa neroudessaan siinä on myös kaikki työpaikkakiusaamisen muodot esillä: eristäminen, alistaminen, pilkkaaminen, mitätöinti, harhaanjohtaminen, lyöminen, julkinen nöyryytys, julmuus, manipulointi, sabotointi jne.

Read more »

Leave a comment. Keywords: työpaikkakiusaaminen, bullying, vallankäyttö, power, puolustaminen, defence, pukumiehet, suits,