Agile Directing - Johda ketterästi

Miksi toiset saavat aikaan ja toiset eivät? Vastaus on Volitio

Friday 4/1/16 time 11:53 AM

Piti kirjoittaa jostain aivan muusta, ja paljon aiemmin, mutta kävikin niin, että on ollut sen verran työläs ja pitkäpiimäinen talvi syystä, että olen joutunut työskentelemään asioiden parissa, jotka eivät ihan näin suuressa mittakaavassa jaksa innostaa. Mutta se ihmisen voimallisin esimies, eli Pakko Pulla, on nyt saanut vaihteeksi paljon aikaan kuten väitöskirjan data-analyysin työstäminen, erään tutkimushankkeen laajan tutkimussuunnitelman kirjoittaminen aivan liian lyhyessä ajassa, ja siihen päälle pitkän konferenssi paperin työstäminen, vielä lyhyemmässä ajassa. Sanoisin, että liikaa yksityiskohtia ja pilkun halkomista. Kas, kun kaikkien neropattien ylijumala - väitöskirjaohjaajani - kuvasi tutkimuksen työstämisen siten, että asiassa kuin asiassa pitää työskennellä 10 tuntia putkeen, jotta asia kehittyy johonkin suuntaan.  Noh, ehkä parisuhteessa varmaan tuntimäärä voi olla jotain muuta. Ai ei? Meinaan vaan, että töitä täytyisi tehdä jossain välissä. Mutta siis että pari tuntia silloin tällöin ei edistä kehittymistä syvällä tasolla.  

Oikeastaan tarkalleen ottaen neuvo meni näin: ”Kun tänään jätät artikkelin tai tutkimuksen johonkin vaiheeseen, niin seuraavalla kerralla kestää 10 tuntia ennen kuin pääset yhtä syvälle tasolle eli siihen pisteeseen, mihin edellisellä kerralla jäit.” Parisuhteen osaltahan ajatus kuulostaa kivalta, kuten kaikessa muussakin kivassa, koska niiden asioiden kuuluu olla kivoja. Mutta datahavaintojen näpertäminen oikeaan Excel-soluun ja järjen etsiminen kaaoksesta sekä erityisesti lähdeluetteloiden työstäminen eri muodoissa eri tahoille ei minusta vastaa käsitystä kivasta. Syvää dysforiaani syventää entisestään todennäköisesti se, että tähän ikään mennessä olen ollut aina hyvä oppilas pelkällä kohtuullisen hyvällä valokuvamuistilla ja selitystaidoilla. Työelämässä pääosin intuitiolla ja vaistolla tehdyt nopeat analyysit ja nopea eteneminen on ollut minun vahvuus. Ei säätäminen, puunaaminen ja kaikkien eri moniulotteisten näkökulmien ja niiden yksityiskohtien rationaalinen tarkistaminen ja täsmäyttäminen ja ankkuroiminen johonkin hemmetin ylevään tieteelliseen kontekstiin.  

Olen siis tällä hetkellä erittäin pahantuulinen, pahanhajuinen ja pahasuinen. Lisäksi näytän Notre Damen kellonsoittajalta. Mutta nyt ymmärrän viimeistään, jo kokemuksenkin kautta, mitä on Volitio!

Read more »

Leave a comment. Keywords: volitio, toimeenpano, motivaatio, johtaminen, Bruch & Ghoshal, Ria Parppei