Agile Directing - Johda ketterästi

"Saiturin joulu" - moderni versio

Friday 12/25/15 time 11:32 AM

Sain taannoin raivoa tihkuvan sähköpostiviestin ns. huippuasiantuntijalta, joka väitti minun varastaneen hänen koulutusmateriaalinsa, jonka hän oli suurella työllä ja vaivalla koonnut. Lisäksi hän arvotti materiaalin hinnaksi infernaalisen summan.

Vaikka em. tapaus osoittautui lopulta väärinkäsitykseksi, se sai minut jälleen kerran pohtimaan esim. juuri kouluttamisen liiketoimintamallia ja ylipäänsä tiedon vapaata liikkuvuutta. Tosiasiassahan monet imitoivat ja kopioivat lisääntyvässä määrin, sanoi kuka mitä hyvänsä. Koska se on helppoa. Kysymys on lähinnä siitä, mikä milloinkin on laillista, mikä ei - ja kuka jää kiinni mistäkin – tulevaisuudessa todennäköisesti yhä harvemmin.

Read more »

Leave a comment. Keywords: digitalisaatio, liiketoimintamalli, yrittäjyys, nettikoulutus, Vincit, kouluttaminen,

Verojen maksaminen on niin 90-lukulaista

Thursday 11/6/14 time 9:30 PM

...sanoo Apulannan Toni Wirtanen (Uutisvuoto 1.9.2014). Eipä tuo ihan kaukana totuudesta ole. Nimittäin Yle uutisissa oli juttu (3.11.2013), jossa taloustieteen professori Matti Tuomala muistutti, että tuloeroja kasvattaa verojärjestelmään vuonna 1993 tehty radikaali muutos. Verotuksen progressio kohdistettiin ansiotuloihin, mutta ei pääomatuloihin. Muutos johti siihen, että ansiotuloja muutettiin reilusti pääomatuloiksi, mikä aiheutti pääomatulojen räjähdysmäisen kasvun. Tuomala korostaa, että on suuri joukko pieniä ja vähän suurempiakin yrittäjiä, joille tulojen muuntomahdollisuus on kuitenkin hyvin minimaalinen.

Lisäksi yrittäjillä on toinenkin erittäin merkittävä ongelma verotukseen liittyen. Oivallisen osuva ote KHT Pauli Vahteran blogista:

Read more »

Leave a comment. Keywords: verotus, yrittäjyys, veronkorotus

"Do not sell digital products or services to small entrepreneurs" -"Älä myy sähköisiä tuotteita tai palveluita pienyrittäjille"

Wednesday 2/26/14 time 11:37 PM

Pasi Sillanpää Speakers Forumista otsikoi Älä palkkaa yrittäjähenkistä työntekijää, koska työntekijänä he ovat jääräpäisiä, tekevät asioita, mihin muut eivät usko. Toisaalta, jos he olisivat alun perin tehneet kuten heiltä odotettiin, he eivät olisi menestyneet. Yksikään neuvonantaja ei olisi sanonut, että kasvattakaa suuri tavaratalo keskelle pientä pohjalaista kylää. Tai, kuten kirjoituksessani Pienyrittäjän johtamisopit ovat erilaiset esitin yrittäjän innovatiivisia ratkaisuja pakkotilanteessa; ota naapurin laituri, asenna siihen perämoottori ja vie talo saareen.

Yrittäjällä on myös ihan erilainen vastuu tekemisestään. Sillanpää kertoo, kun hän taannoin haki Spar-kauppiaaksi. Haastattelussa oli kysytty hänen perheestään. Hän sanoi, ettei edes seurustele. Kauppiasura katkesi ennen kuin se oli alkanutkaan. Sillanpään mukaan silloinen Spar-ketju odotti, että kauppiaalla on myös oma ilmainen turvaverkosto. Yrittäjän kaatuessa perhe kaatuu usein mukana. Se onkin suurempi tragedia. Samoihin elementteihin perustuen digitaalisuus ei myöskään välttämättä ole pienyrittäjien juttu.

Read more »

Leave a comment. Keywords: digitalisaatio, digitalisation, sähköinen liiketoimintamalli, business model, pienyrittäjyys, entrepreneurship, paperiton toimisto, finsk sisu, muutos,

Management doctrines for small entrepreneurs are totally different - Pienyrittäjien johtamisopit ovat erilaiset

Monday 11/25/13 time 3:42 PM

Yli 90 % Suomen yrityksistä on alle 10 työntekijän yrityksiä. Monet pienyritykset ovat niin sanottuja elämäntapayrityksiä, eli niillä ei ole aikomustakaan suureen kasvuun. Noin puolet uusista yrityksistä lopettaa toimintansa muutamassa vuodessa. Pienyrittäjän taloudellinen turva on Suomessa huono ja jatkuva kulukuuri on elinehto.

Käyn hammastarkastuksessa viiden vuoden välein, koska minulla on hammaslääkärikammo, mutta ei koskaan reikiä. Olin hyvissä ajoin jo odotushuoneessa, jotta varmasti ennätän pelätä riittävän kauan etukäteen. Luin itseäni rauhoittaakseni lehteä. Siinä oli lööppi, jonka mukaan yrittäjiä pidetään turhaan yli-ihmisinä, ja siksi kukaan ei halua yrittäjäksi. Ärsyynnyin. Sen sijaan, että olisin keskittynyt hammaslääkärille kiukutteluun, mitä normaalisti teen, aloin muistelemaan lukuisten yrittäjien kertomuksia. Sen lisäksi, että minulla on paljon tuttavia, jotka ovat yrittäjiä, myös johtamisvalmennuksiin osallistuu silloin tällöin pienyrittäjiä. Tietyt asiat ovat häirinneet minua jo oikeastaan muutaman vuoden. (Häirinnällä tarkoitan, etten en ole priorisoinut asiaan paneutumista, jotta ratkaisisin sen mielessäni kestävästi.) Valmennusohjelmien sisältö, joka on useimmiten määritetty opetushallituksen mukaan, ei nimittäin useimmiten vastaa todellista tarvetta. Mitä pienyrittäjä hyötyy johtamisopeista, jotka on aluperin kehitetty amerikkalaisille suuryrityksille?

Read more »

Leave a comment. Keywords: yrittäjyys, entrepreneurship, strateginen johtaminen, strategic management, management doctrines, luovuus, creativity,